Wat is voedingszout?
Ken je voedingszout? Het wordt ook wel consumptiezout genoemd. Het is niet alleen een smaakmaker in ons eten, maar vult ook onze mineralen aan. En wist je dat het zelfs in de cosmetica-industrie wordt gebruikt? In dit artikel ontdek je alle soorten voedingszout, het verschil tussen zeezout en keukenzout, en de effecten op onze gezondheid. We vertellen je ook waar je op moet letten bij consumptiezout en of je het als strooizout kunt gebruiken. Benieuwd? Lees snel verder!
Soorten voedingszout
We hebben een paar verschillende soorten zout die mensen gebruiken om hun eten op te peppen. Denk aan vacuümzout, steenzout en zeezout. Dit zijn eigenlijk de big shots als het op zout aankomt. Dus, laten we eens kijken wat je moet weten over deze zoutvarianten.
Vacuümzout
Vacuümzout is eigenlijk ons gewone tafelzout waar we allemaal bekend mee zijn. Het komt rechtstreeks uit zoutmijnen. Dus wat er gebeurt is, ze spuiten water in deze ondergrondse zoutlagen en dan ontstaat er een soort pekel. Die pekel halen ze naar boven, zuiveren het en laten het verdampen tot zout. Best cool, toch? Voor bakkerijen en thuisgebruik gooien ze er wat jodium bij, en in de vleesindustrie voegen ze nitriet toe aan het zout.
Steenzout
Steenzout komt ook uit ondergrondse mijnen, maar hier wordt het anders gewonnen. In plaats van het te zuiveren uit pekel, wordt het direct van de rotsen afgeschraapt. Vervolgens wordt het gezuiverd en klaargemaakt voor de verkoop. Steenzout staat ook bekend als haliet of klipzout, en het is eigenlijk gewoon natriumchloride, net als het zout dat je gebruikt in de keuken.
Zeezout
Zeezout komt simpelweg uit de zee, rechttoe rechtaan. Wat er gebeurt is dat zeewater wordt verzameld in bassins of zoutpannen en daar laten ze het verdampen. Daarna wordt het zout afgeschept en verder gedroogd. Het interessante aan zeezout is dat het een subtiele smaak heeft en boordevol mineralen zit, zoals natriumchloride, magnesiumchloride en calciumchloride. Door deze mineralen is zeezout niet alleen goed voor het op smaak brengen van je eten, maar ook handig voor je huidverzorging. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bodyscrub, tegen roos of voor het maken van huidmaskers.
Verschil keukenzout en zeezout
Keukenzout kan een mix zijn van verschillende zoutsoorten, zoals zeezout en vacuümzout. Vaak wordt er jodium aan toegevoegd omdat we doorgaans te weinig vis eten, terwijl vis normaal gesproken een bron van jodium is. Niet alle soorten zeezout bevatten van nature jodium, dus als dat wel het geval is, staat dit meestal op het etiket vermeld.
Welke zout is gezond?
Als we het hebben over de gezondheidseffecten van zout, draait het eigenlijk om de gezondheidseffecten van natrium. Natrium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de vochtbalans in ons lichaam, het reguleren van de bloeddruk en het goed functioneren van spier- en zenuwcellen. Maar let op, het is cruciaal om niet te veel zout binnen te krijgen. Te veel zout kan namelijk leiden tot een hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Natuurlijke voeding bevat niet veel zout van nature. Ongeveer 80% van het zout in onze voeding wordt toegevoegd door fabrikanten om de smaak, houdbaarheid en structuur te verbeteren. De overige 20% voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.
Wanneer heb je te weinig zout in je lichaam?
Zoals eerder gezegd, is zout in voeding essentieel voor een goede vochtbalans, een gezonde bloeddruk en het goed functioneren van spieren en zenuwcellen. Wanneer je een tekort aan zout hebt, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo'n tekort kan bijvoorbeeld ontstaan door uitdroging, zoals bij ernstige buikgriep.
Als je uitgedroogd raakt, kunnen er vervelende klachten optreden zoals sufheid, verwardheid, misselijkheid en hoofdpijn. In zo'n geval is het ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk je vochtbalans te herstellen.
Wanneer heb je te veel zout gegeten?
Een zoutoverschot komt vaker voor dan een tekort. Ongeveer 80% van de mensen in Nederland krijgt te veel zout binnen. De aanbevolen maximale hoeveelheid is zes gram zout per persoon per dag, maar gemiddeld consumeren we zo'n twee gram meer dan dat.
Als je te veel zout binnenkrijgt, houdt je lichaam meer vocht vast. Dit zet druk op je bloedvaten en dwingt je hart om harder te werken, wat kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Daarnaast vergroot een overschot aan zout het risico op hart- en vaatziekten, nierziekten en zelfs maagkanker.
De impact van zout op de industrieën
Consumptiezout vindt zijn weg naar verschillende industrieën, zoals de brood- en kaasindustrie, de visindustrie en de vleesindustrie. In de vleesindustrie bijvoorbeeld, helpt nitrietzout bij het remmen van bacteriegroei en voorkomt het dat vlees een onaangename bruine of grauwe kleur krijgt. Daarnaast verbetert het de textuur en geeft het vlees een smakelijke smaak. Niet te vergeten dat nitrietzout ook de houdbaarheid van vlees verlengt.
Maar laten we de bakkersindustrie niet vergeten, waar misschien wel het meeste consumptiezout wordt gebruikt. Zout maakt het deeg soepeler om mee te werken en geeft een heerlijke smaak aan het brood.
Verschil strooizout en voedingszout
Velen vragen zich af of keukenzout ook geschikt is als strooizout. In principe is strooizout gewoon consumptiezout, maar het is iets minder zuiver omdat er een antiklontermiddel aan toegevoegd wordt. Kleine hoeveelheden keukenzout kunnen wel worden gebruikt om te strooien, maar andersom werkt het niet. Let wel op, het antiklontermiddel kan bij langdurig huidcontact irritatie en zelfs brandwonden veroorzaken, dus wees voorzichtig.
Hier moet jij op letten bij voedingszout
Het is superbelangrijk dat voedingszout voldoet aan de Europese richtlijnen. Anders mag het gewoon niet eens verkocht worden, omdat het dan misschien wel slecht is voor je gezondheid. Deze regels zijn allemaal opgenomen in onze Nederlandse Warenwet.
Hierin staat bijvoorbeeld dat voedingszout vrij moet zijn van gluten, dioxines, pathogenen, allergenen en micro-organismen. En check dit, het mag ook niet bestraald, gerookt of genetisch gemodificeerd zijn. Als consumptiezout aan al deze belangrijke eisen voldoet, krijgt het dat bekende CE-kenmerk. En dat is wat je wilt zien als je het koopt!
Vragen over voedingszout? Wij helpen je!
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het gebruik van consumptiezout? Geen probleem, we staan klaar om je verder te helpen! Je kunt ons bereiken van 9.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 101 91 89. Liever een bericht sturen? Geen punt, we zijn ook beschikbaar via WhatsApp!